Омбудсманът на Републиката Диана Ковачева изпрати днес препоръка до КЕВР, в която настоява за инициирането на извънредна проверка на "Топлофикация София" ЕАД. Това съобщиха от офиса на Ковачева, а причината са многобройните сигнали срещу енергийното дружество, свързани със сумите за възстановяване в резултат на безпрецентното поевтиняване на природния газ със задна дата за периода 5 август на миналата година до 31 март на тази година. 

Припомняме, че на 3 март 2020 г. премиерът Бойко Борисов съобщи, че в резултат на сключена сделка с "Газпром" България ще получава по-евтин газ с над 40% и че ще получи компенсация за последните осем месеца в размер на общо 150 млн. лв. Това стана възможно, след като Европейската комисия започна антимонополно дело срещу руския гигант, което спечели. В резултат "Газпром" беше задължена да проведе разговори с осем страни членки на блока, на които е продавала газ на по-скъпи цени, да ги свали и да върне със задна дата надписаните сметки. След като България затвори сделката, стана ясно, че "Булгаргаз" ще възстанови сумите към топлофикациите, а те ще ги прихванат от бъдещите сметки  на крайните потребители. 

Сега обаче омбудсманът твърди, че "Топлофикация София" прихваща "символични" суми и че хората не разбират защо обявеното огромно намаление не стига до тях.

"Доц. Ковачева подчертава, че за този проблем е предупредила на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание още на 18 юни 2020 г. Според нея основната причина за неговото възникване е, че почти половината от сумата, възстановена от „Булгаргаз“ ЕАД на топлофикационните дружества, реално не стига до крайните клиенти, тъй като КЕВР я насочи към държавния фонд „Сигурност на електроенергийната система“, пишат от офиса на омбудсмана.

За какво става дума всъщност? 

"Топлофикация София" беше един от големите бенефициенти на върнатите средства и получи около 60 млн. лв. от "Булгаргаз". Тоест тези пари трябваше да бъдат върнати обратно към крайните клиенти под формата на прихващане от новите сметки. 

В същото време обаче Комисията за енергийно и водно регулиране е длъжна да насочи част от тази сума към държавния фонд "Сигурност на електроенергийната система" заради промени в Закона за енергетиката от 2015 г. Тогава правителството предприе промени в спешен порядък с цел стабилизирането на системата и създаде въпросния фонд. Приходите от него трябваше да компенсират недостига на средства  за покриване на разходите на Националната електрическа компания, която така или иначе е в тежко финансово състояние. 

Вноски във фонда правят всички производители на електрическа енергия - те възлизат на 5% от месечните им приходи от продадената енергия.

И тук идва разковничето - "Топлофикация София" е и производител на енергия, така че наистина почти половината част от сумата, възстановена от "Булгаргаз", отива във фонда. Конкректната разбивка е следната - 17,2 млн. лв. потеглят директно към него, но към тях трябва да се добавят и почти 10 млн. лв. ДДС. Тоест общата сума, която "Топлофикация" изплаща на фонда, е почти 28 млн. лв. - или почти половината от получената. 

Именно така би трябвало да се обяснят и по-малките суми, които дружеството прихваща на своите клиенти.

 

Тази сутрин министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че до края на октомври КЕВР все пак ще провери всички топлофикационни и газоразпределителни дружества, за да одитира компенсациите. До края на август всички недоволни могат да подадат жалби пред топлофикационното си дружество и ако отговорът не ги удоволетворява - да се обърнат направо към Министерството на енергетиката.